User avatar
Daniele.tampieri
Topic Author
Posts: 14
Joined: 03 Nov 2020, 21:58

A problem with the Official Node-Red Revolution Pi Nodes

31 Jan 2021, 08:45

Note. I posted this question on the part of the forum pertaining RevPiMODIO, and that was not appropriate. Therefore I deleted it from there and reposted it here.

Hi to everybody,
I 've recently installed the "node-red-contrib-revpi-nodes" Revpi node package, but the nodes do not work properly: for example the revpi-single-input node input pin dropdown menù do not work, as shown in the attached picture, since it does not shows the available pin in my RevPi Core + RevPi DIO configuration

Image

What I did.
After powering my RevPi Core and DIO modules, I configured the system by using RevPi and then saving the configuration: this is as it looks now

Image

Then I installed the required official backend server following the procedure described in the GIT project page, with a few changes: I was not able to install the server with the command
sudo apt-get install noderedrevpinodes-server
from the Revpi package repository so I did it manually by first downloading the package from the GIT repo by issuing
wget https://github.com/erminas/noderedrevpinodes-server/releases/download/1.0.2-1/noderedrevpinodes-server_1.0.2_all.deb
(on the git page the download repository name is not correct, since the version directory is stated to be
1.0.2
while the correct one is
1.0.2-1
) and then
sudo dpkg -i ./noderedrevpinodes-server_1.0.2_all.deb
more appropriate for the installation of a
.deb
package instead of the suggested
sudo apt install ./noderedrevpinodes-server_1.0.2.deb
(which does not work). The server is alive and running

Image

After that I loaded the "node-red-contrib-revpi-nodes" package from inside the running installation of Node-red by using the "manage palette" menù as usual: the installation worked fine, however since then I have not been able to see the status of any of the available RevPi pins. Also I am nod able to uninstall the package as it says that there is "one hidden node" running. I then tried several elementary things like turn on and off the system several times and so on but I did not succeed in making the system working as expected. Thanks in advance for your help.
Daniele Tampieri
 
Amar
KUNBUS
Posts: 142
Joined: 15 Jul 2019, 12:58
Answers: 1

Re: A problem with the Official Node-Red Revolution Pi Nodes

16 Feb 2021, 15:11

Hi Daniele,
Could you please repost the screenshots attached in your post since they are not visible. I would recommend you to carry out following steps so that I can reproduce the issue:

1) Flash latest stretch image on Core.
https://revolution.kunbus.de/shop/de/stretch

2) Update the image
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo reboot

3) Configure your Core and DIO module in pictory

4) From pictory enable/click following buttons
Node-RED START
Enable Node-RED RevPi Nodes Server
start with command sudo systemctl start noderedrevpinodes-server

4) Check in manage palette for "node-red-contrib-revpi-nodes" installed version
it should be version 1.0.6

5) Check if the issue exists with revpi-single-input node input pin dropdown menu.

Regards,
Amar
KUNBUS
 
User avatar
Daniele.tampieri
Topic Author
Posts: 14
Joined: 03 Nov 2020, 21:58

Re: A problem with the Official Node-Red Revolution Pi Nodes

26 Feb 2021, 19:29

Hi Amar,
First of all, thank you for the reply and please accept my apologies for my later one.
Could you please repost the screenshots attached in your post since they are not visible. I would recommend you to carry out following steps so that I can reproduce the issue:
For the images: I am not able to embed the images directly (the tools panels allows me only to embed an url), thus I linked them to my dropbox public directory. They does not show up, but if you click the links, you should be able to see them
1) Flash latest stretch image on Core.
https://revolution.kunbus.de/shop/de/stretch

2) Update the image
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo reboot

3) Configure your Core and DIO module in pictory

4) From pictory enable/click following buttons
Node-RED START
Enable Node-RED RevPi Nodes Server
start with command sudo systemctl start noderedrevpinodes-server

4) Check in manage palette for "node-red-contrib-revpi-nodes" installed version
it should be version 1.0.6

5) Check if the issue exists with revpi-single-input node input pin dropdown menu.
I succeeded nearly two weeks ago by using another workaround found by my brother: first, I reloaded the original image of the RevPi (I am going to post how I did it inside my linux box in a proper section of the forum) and removed the teamviewer package with the command
sudo apt-get remove --purge teamviewer-revpi
and then removed also from the sources list by editing the proper files in the directory
/etc/apt/sources.list.d
. Then I updated the distribution and installed yarn by issuing the command
curl -sS https://dl.yarnpkg.com/debian/pubkey.gpg | sudo apt-key add 
After that, in installed the following packages
sudo apt-get install python-gpiozero python3-gpiozero revpi-tools
sudo apt-get install nodered
sudo systemctl enable nodered.service
sudo apt-get install noderedrevpinodes-server
sudo systemctl start noderedrevpinodes-server.service
sudo reboot
And it worked! And I am experimenting with RevPi since then: however
  • 1 It I just a workaround since it requires the removal of the team viewer package, and this cannot be an acceptable requirement for many users.
  • 2 I'll surely try your solution when I receive the next RevPi box.
Finally, thank you very much for your help.
Daniele Tampieri
 
JulianS.
Posts: 1
Joined: 09 Apr 2021, 15:28

Re: A problem with the Official Node-Red Revolution Pi Nodes

09 Apr 2021, 15:40

Hello Daniele and Amar,
I tried your solution. Then I read an input. Now the node no longer shows any pins. Did I do something wrong or is there another bug with the revpin server?
 
User avatar
Daniele.tampieri
Topic Author
Posts: 14
Joined: 03 Nov 2020, 21:58

Re: A problem with the Official Node-Red Revolution Pi Nodes

20 Apr 2021, 22:12

@Julian, first of all I apologize for the later in my answer. Perhaps you have to configure again the inputs by using Pictory: I did it so and I have not seen the issue you are experimenting.
Daniele Tampieri
 
User avatar
Daniele.tampieri
Topic Author
Posts: 14
Joined: 03 Nov 2020, 21:58

Re: A problem with the Official Node-Red Revolution Pi Nodes

07 May 2021, 22:19

Hi Amar,
I just tried your solution: it works perfectly, as my workaround does. Thank you very much.
Hi Daniele,
Could you please repost the screenshots attached in your post since they are not visible. I would recommend you to carry out following steps so that I can reproduce the issue:

1) Flash latest stretch image on Core.
https://revolution.kunbus.de/shop/de/stretch

2) Update the image
sudo apt-get update && sudo apt-get upgrade && sudo reboot

3) Configure your Core and DIO module in pictory

4) From pictory enable/click following buttons
Node-RED START
Enable Node-RED RevPi Nodes Server
start with command sudo systemctl start noderedrevpinodes-server

4) Check in manage palette for "node-red-contrib-revpi-nodes" installed version
it should be version 1.0.6

5) Check if the issue exists with revpi-single-input node input pin dropdown menu.

Regards,
Amar
Daniele Tampieri

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest